SPR – Belum Mula Dah Menipu

Lihat sajalah, tarikh pengundian Parlimen Permatang Pauh ditetapkan pada hari Selasa 16 September. Kenapa hari Selasa? Tak boleh ka buat hari cuti Sabtu dan Ahad?

Kan senang buat hari Sabtu atau Ahad. Budak sekolah pun cuti, so kenapa nak buat hari Selasa hinggakan sekolah-sekolah terpaksa ditutup?

Tujuannya bukan apa, tak nak menggalakkan penggundi keluar mengundi. Bagi pengundi Pmtg. Pauh yang tinggal dan bekerja di luar kawasan Pmtg. Pauh maka susahlah nak ambil cuti untuk balik mengundi. Bayangkan kalau bekerja di KL nak balik mengundi tengah-tengah minggu. Tentu susahkan. Para petugas dipusat-pusat undi juga susahlah nak meluangkan masa membantu. Jadi senang la nak bawa masuk pengundi hantu banyak-banyak.

Sebenarnya SPR (baca Barisan Nasional) dah kaji dah cara-cara nak melemahkan sokongan undi untuk Anwar Ibrahim. Mereka tahu kalau mereka ‘direct fight’ dengan Anwar memang 100% mereka akan kalah teruk! Even kalau mereka menggunakan tektik kotor seperti dalam pilihanraya sebelum ini pun chances mereka memang amat tipis. Jadi yang paling mereka boleh buat ialah dengan mengurangkan jumlah pengundi supaya apabila Anwar menang nanti pun mereka akan kata, “Tengok! Anwar menang tetapi dapat undi kurang dari Wan Azizah. Ini menunjukkan rakyat tak sokong Anwar”. Itu lah saja modal yang boleh mereka gunakan dalam media-media keesokkan harinya.

Advertisements

3 Respons to “SPR – Belum Mula Dah Menipu”

 1. syarat Says:

  namanya dieja dengan a.n.w.a.r. bukan annuar.

 2. malaysiahadari Says:

  Terima kasih cikgu…err…Dr. House 🙂

  saya dah perbetulkan.

  malaysia.hadari

 3. Bahasa Melayu « Top Posts Says:

  […] SPR – Belum Mula Dah Menipu Lihat sajalah, tarikh pengundian Parlimen Permatang Pauh ditetapkan pada hari Selasa 16 September. Kenapa hari Selasa? […] […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: